måndag 16 juni 2008

Schack matt

Asså, ja blir så trött på dessa könsroller. Tjejer är rosa, killar är blå, tjejer ska vara söta, snälla, inte ta för mycket plats och killar ska vara snygga, coola, macho och ta mycket plats... Listan håller på i all evighet... å ja tycker synd om både tjejerna o killarna!

Lyssna på ordet bara: Könsroll = en roll man spelar beroende på vilket kön man är. Man ba va? Hur dumt låter det inte? Säg en anledning till varför det ska vara så!

En könsroll är ju faktiskt en roll som man fick när man inte ens var född än. Om du är en tjej så vet du att du i många fall kommer att få sova i ett rosatapetserat rum med nallar, dockor och annat "flickigt". Inte en chans i världen att du kan rapa ur dig: ma..mm...a, ...ja ...vi..ll.....ha..blå...a ...tap....et..er. Nej nej, du får alla intryck om vad du ska gilla direkt. Casting in no time!

Vill bara poängtera att jag inte menar att tjejer inte får gilla rosa eller att killar inte får gilla bilar. Visst dom får gilla det! Men, jag tycker det är fel när t.ex. tjejer inte får ta för sig utan att bli stämplade "maskulina" eller att killar t.ex. inte får vara bra på dans utan att bli kallade bögar. Det är helt vrickat.
Och den som påstår att det är "genetiskt betingat" och alltså att det inte är omvärlden som påverkar oss från dagen då vi föds har grymt fel. Va sägs om att kolla in närmaste leksakskatalog? Se om du kan se vilka sidor som hör till tjejerna och vilka sidor som hör till killarna. Det är vad jag kallar tidig mediapåverkan.

Jag menar, varför ska man bli placerad i ett fack från början? Det är ingen som mår bra av det. Hela världen är full av människor, 6 miljarder, eller hur? Varför ska då alla se likadana ut? Varför ska tjejer vara på ett visst sätt och killar på ett annat? Varför inte behandla varje person som en individ? Det blir mycket roligare så!

Det är bara ett ruttet spel. Ett spel som ingen egentligen vill vara med på. Ungefär som Finns i sjön me tjocka släkten. Så, throw tha dizzle å vinn! ;) Med andra ord, fukta luftstrupen å tyck till & gå mot strömmen! För kom ihåg:

"Det är bara döda fiskar som simmar med strömmen."

Alltså, vägra spela en roll du inte valt själv - play your own game and go your own way!
Schack matt!



4 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk om det är genetiskt betingat då? Vad säger du då?
Jag gillar inte rosa - men kan inte sluta att att fascinera mig över små flickor som gör det...

Iamadorkbutihaveablog sa...

Vadå "vad säger du då?"? Så kan man ju inte säga? Det är som att säga: 2+1 = 4 Vad säger du då? Jag menar, isåfall är ju det ren fakta och då får man acceptera det. Men i detta fallet är det ju ingen ren fakta eller hur? Du får väl tycka att det är genetiskt betingat, men om man kollar runt sig så e det en ganska starkt rosa och blå värld. Å ja tycker att det ska bli en mer jämlik värld, så att alla får ta lika mycket plats och vara sig själva. Punkt slut.

Anonym sa...

jävlar vad självsäker jag blev av de sista orden! Helvete vilken livscoach du är hihi!

Iamadorkbutihaveablog sa...

Vet du hur brett ja sitter här å ler nu! Helvete vilken glädjespridare du är då! ;) Tack så mycket! :D